21 apr 2025
Vlucht vertraagd of geannuleerd: Heb je recht op een vergoeding?
Ontdek wanneer je recht hebt op een vergoeding bij een vertraagde of geannuleerde vlucht en hoe je dit eenvoudig regelt via de luchtvaartmaatschappij of je reisverzekering.
Leestijd:
3 min
Een vertraagde of geannuleerde vlucht komt vaak voor en kan je reisplannen flink in de war schoppen. Of je nu op vakantie gaat of een zakelijke afspraak hebt, het is vervelend als je onverwacht langer moet wachten of een nieuwe vlucht moet regelen. Veel reizigers weten niet dat ze in sommige gevallen recht hebben op een vergoeding, zowel via de luchtvaartmaatschappij als via hun reisverzekering. In dit blog leggen we uit wanneer je aanspraak kunt maken op een vergoeding en hoe je dit regelt.
Wanneer heb je recht op compensatie van de luchtvaartmaatschappij?
Volgens de Europese Verordening (EG) nr. 261/2004 hebben passagiers recht op compensatie als hun vlucht meer dan drie uur vertraagd is, geannuleerd wordt of als ze geweigerd worden op een overboekte vlucht. De hoeveelheid van de vergoeding is afhankelijk van de afstand van de vlucht:
250 euro voor vluchten tot 1500 km
400 euro voor vluchten binnen de EU langer dan 1500 km of andere vluchten tussen 1500 en 3500 km
600 euro voor alle overige vluchten langer dan 3500 km
Deze compensatie geldt alleen als de vertraging of annulering niet het gevolg is van buitengewone omstandigheden, zoals:
Extreem weer
Natuurrampen
Veiligheidsredenen
Politieke onrust
Stakingen van luchtverkeersleiders (stakingen van luchtverkeersleiders vallen buiten de controle van de luchtvaartmaatschappij, en wordt daarom gezien als een buitengewone omstandigheid)
Technische mankementen en stakingen van luchtvaartpersoneel (eigen personeel) tellen vaak niet mee als buitengewone omstandigheden, dit betekent dat de luchtvaartmaatschappij wél compensatie moet betalen.
Let op: De EU-verordening 261/2004 geldt alleen voor:
Vluchten die vertrekken vanuit de EU (ongeacht de luchtvaartmaatschappij).
Vluchten naar de EU die uitgevoerd worden door een Europese luchtvaartmaatschappij.
Voor andere vluchten (bijv. binnen de VS) gelden lokale regels, zoals de US Department of Transportation (DOT) regels.
Wat dekt je reisverzekering bij vertraging of annulering?
Naast een vergoeding van de luchtvaartmaatschappij kan ook een reisverzekering uitkomst bieden. Niet alle standaard reisverzekeringen vergoeden vluchtvertragingen, maar met de juiste dekking kun je wél financiële schade beperken. Hieronder enkele belangrijke dekkingen:
1. Annuleringsverzekering
Een annuleringsverzekering dekt de kosten als je reis niet doorgaat vanwege een geldige reden, zoals ziekte, een sterfgeval in de familie of onvoorziene werkverplichtingen. Als de luchtvaartmaatschappij de vlucht annuleert, heb je recht op compensatie via de airline en niet via de annuleringsverzekering.
2. Vertraging- of gemiste aansluiting
In de afgesproken Europese richtlijnen is afgesproken dat als je vlucht vanaf de vertrektijd meer dan 2 uur is vertraagd, dat je recht hebt op verzorging (zoals eten, drinken en accommodatie), mits de vlucht binnen Europa is. Vertrekt je vlucht naar een bestemming buiten Europa? Dan kan het recht op verzorging pas gelden bij een vertraging van meer dan drie uur.
Dit geldt ook bij een annulering of overboeking, waarbij je kan denken aan extra gemaakte kosten als eten, drinken en accommodatie. Naast verzorging hebben passagiers, bij een vertraging van 5 uur of meer, het recht om de reis te annuleren en hun ticketkosten terug te krijgen volgens de Europese richtlijnen.
Daarnaast kunnen reisverzekeringen in sommige gevallen dekking bieden voor kosten die buiten de Europese richtlijnen vallen. Denk bijvoorbeeld aan missende aansluitingen of extra verblijfkosten die zijn gemaakt door een vertraging- of gemiste vlucht.
3. Extra verblijfskosten en noodopvang
Als een vluchtvertraging ervoor zorgt dat je onverwacht een extra overnachting nodig hebt, kun je mogelijk deze kosten terugkrijgen via je reisverzekering. Dit is met name handig als de luchtvaartmaatschappij weigert om de verblijfskosten te vergoeden.
Welke reisverzekering heb je nodig voor dekking bij vluchtvertraging?
Wil je goed verzekerd zijn tegen onvoorziene reisproblemen zoals een geannuleerde vlucht? Dan is het belangrijk om een reisverzekering te kiezen met de juiste dekking. Let bij het afsluiten van een reisverzekering op de volgende punten:
Kies voor een doorlopende reisverzekering als je regelmatig reist. Dit voorkomt dat je telkens een nieuwe verzekering moet afsluiten.
Controleer de dekking op vluchtvertraging en eventuele vergoeding bij extra kosten.
Vergelijk verzekeraars en check de maximale uitkering bij vertraging of annulering.
Hoe kun je een vergoeding claimen?
Als je vlucht vertraagd of geannuleerd is, kun je als volgt een vergoeding aanvragen:
Bij de luchtvaartmaatschappij:
Luchtvaartmaatschappijen hebben vaak een standaardformulier op hun website voor claims. Voeg bewijsstukken toe, zoals boardingpassen, boekingsbevestigingen en communicatie zoals emails over de annulering/vertraging.
Bij je reisverzekeraar:
Controleer de polisvoorwaarden en dien een claim in met bonnetjes van gemaakte kosten. Let op: sommige reisverzekeringen eisen een schriftelijke verklaring van de luchtvaartmaatschappij voordat ze extra kosten vergoeden, dus houd hier rekening mee.
Via claimorganisaties:
Er zijn gespecialiseerde bedrijven die je helpen bij het claimen van compensatie bij de luchtvaartmaatschappij.
Let op: claimorganisaties kunnen handig zijn, maar ze vragen vaak een percentage van de vergoeding als servicekosten. Houd hier rekening mee.
Conclusie: zorg dat je goed verzekerd bent
Een geannuleerde of vertraagde vlucht kan stressvol en kostbaar zijn. Gelukkig kun je in veel gevallen een vergoeding krijgen via de luchtvaartmaatschappij of je reisverzekering. Controleer altijd de polisvoorwaarden voordat je op reis gaat en kies een verzekering die aansluit bij jouw behoeften. Zo ga je goed voorbereid op reis en voorkom je onnodige kosten!